Warmtepomp voor zwembad
Een warmtepomp kopen om je zwembad te verwarmen? Goed idee! Warmtepompen voor privézwembaden zijn een zeer energievriendelijke zwembadverwarming.
Hoe het zwembad verwarmen
Het zwembadwater kan op verschillende manieren verwarmd worden:
- warmtepomp ( privé & bouwkundige zwembaden )
- elektrische zwembadverwarming ( kleine opzetzwembaden )
- zonnecollectoren
- zonnematten
- zomerafdekzeil
Offerte warmtepomp zwembad
Warmtepomp voor zwembaden
Verwarm je zwembad met een elektrische lucht-waterwarmtepomp. Dit is een zeer energiezuinige zwembadverwarming. De warmtepomp onttrekt de warmte uit de buitenlucht, waardoor er geen zonlicht nodig is om het zwembadwater op te warmen. Zo’n 70 à 80% van de nodige energie komt immers uit de omgevingslucht. Je kan het zwembadwater opwarmen tot wel 35°.
Een grondwarmtepomp plaatsen is ook mogelijk maar haalt iets minder rendement dan een lucht-waterwarmtepomp.
Voor- nadeel lucht-waterwarmtepomp
- + Geen CO2-uitstoot
- + Bijna geen verbruik - energievriendelijk
- + Controle over temperatuur
- + Eenvoudig te installeren
- + Aansluiten op zonnepanelen mogelijk
- + Boren / graven niet nodig
- - Duur in aankoop ( wordt op termijn wel teruggewonnen )
- - Niet te gebruiken bij zeer lage buitentemperaturen
Gewenste watertemperatuur
De grootte en het vermogen van de warmtepomp zal afhangen van het debiet/inhoud van het zwembad én de gewenste temperatuur van het water.
Zwembadwater wordt gefilterd via een buizensysteem waar warmteverlies kan optreden. Aangezien de meeste mensen een temperatuur van het zwembadwater verkiezen rond 28°C, dient rekening gehouden te worden met de volledige installatie om deze temperatuur te bereiken. Hoe groter de inhoud van het zwembad hoe zwaarder en duurder de warmtepomp.
Je kan naast een warmtepomp een elektrische doorstromer plaatsen om een aangename watertemperatuur te bekomen gedurende de koude wintermaanden.
Goedkoop of duur
Goedkope warmtepompen worden geplaatst in de buurt van kleine zwembaden zoals opzetzwembaden en bovengrondse zwembaden. Dure modellen worden gebruikt voor grote en bouwkundige zwembaden. ( betonnen zwembaden, polyester zwembaden, kunststof zwembaden, liner zwembaden... )
Ten slotte is de investering in een warmtepomp het duurst als je het vergelijkt met andere soorten zwembadverwarming. Op termijn brengt de investering op aangezien de plaatsing van een warmtepomp voor zwembaden zeer energievriendelijk is. Je kan het verbruik van elektriciteit van de warmtepomp terugdringen door ze te combineren met plaatsing van nieuwe zonnepanelen.
Warmtepomp voor zwembad kopen? Er bestaat al warmtepomp vanaf €400. De prijzen kunnen oplopen tot wel €6.000
Offerte warmtepomp zwembad