Inbouw zwembaden: ondergronds zwembad
Het plaatsen van een ondergronds zwembad of inbouw zwembad is een stuk duurder dan een bovengronds opzetzwembad.
Je hebt de keuze tussen een volledig ondergronds zwembad en een gedeeltelijk ingebouwd zwembad. Een ingebouwd zwembad kan zowel als buitenzwembad als een binnenzwembad geplaatst worden.
Duurder dan bovengronds
Een ondergronds zwembad is relatief duur omdat er tal van graafwerken aan te pas komen. Er dient steeds een kuil gegraven te worden met bijhorende gewapende vloerplaat. Laat je het zwembad uitgraven door een grondwerker, dan betaal je gemiddeld tot €20 / m3. De grondwerken prijzen zijn grotendeels afhankelijk van de bereikbaarheid van de plaats van de graafwerken en de regio waar de graafwerken zullen plaatsvinden.
Plaats je een betonnen zwembad met préfab onderdelen, dan dienen deze naar de werf vervoerd te worden en machinaal in de kuil geplaatst worden. Laat je een betonnen zwembad in beton gieten, dan dient er een vloerplaat + bekisting + wapening geplaatst te worden. Bovendien dient een betonmixer het beton te leveren op de werf. Plaats je een kunststof zwembad dan wordt het zwembad in 1 stuk vanuit de fabriek vervoerd en vervolgens met een kraan geplaatst in de kuil.
Ook de plaatsing van de zwembadtechnieken en toebehoren zijn veel complexer dan bij een bovengronds zwembad. Alles leidingen en buizen dienen ondergronds ingegraven te worden. Er dient een technische ruimte voorzien te worden voor de pomp, filter, elektriciteit, verlichting, chloorverdeler enz... Vervolgens dien je het zwembad ook nog af te werken met een zwembadboord en eventueel tuinpad of terras.
Waarde woning
De plaatsing van een mooi ondergronds zwembad laat de waarde van een woning of villa stijgen. Het is een meerwaarde bij de eventuele verkoop van je eigendom als er een zwembad aanwezig is en kan de verkoop versnellen. Let op! Plaats geen superduur luxezwembad als de totaalwaarde van de grond + woning laag is. Potentiële kopers van je eigendom gaan niet je duur zwembad op zich betalen maar bekijken het totaalplaatje. Plaats daarom een zwembad dat in lijn ligt met de waarde van je eigendom. Plaats je toch een duur zwembad en wens je je eigendom te verkopen, jaag dan niet de totaalprijs de hoogte in want dan krijg je het misschien niet meer kwijt.
Lange levensduur
Ondergrondse zwembaden vallen onder de noemer "luxe zwembaden". De prijs van dergelijke zwembaden liggen op zijn minst 5x hoger dan een degelijk opzetzwembad. Dit komt door de constructiemethode. De manier van bouwen is zeer arbeidsintensief en zeer degelijk. De gebruikte materialen ( beton, betonsteen, kunststof ) zijn supersterk daar deze de druk van grondwater en het water van het zwembad moeten kunnen opvangen. Je geniet van minimum 10 jaar garantie op de bouw van een betonzwembad. Op de plaatsing van een kunststof zwembad kan je zelfs tot 30 jaar waarborg & garantie genieten. Daarom beschikken ondergrondse zwembaden van een langere levensduur dan de goedkopere opzetzwembaden.
Permanente plaatsing
Als je een ingebouwd zwembad plaatst, plaats dan zeker een zwembad dat past bij jouw levensstijl. Er bestaan een aantal tips & advies die bepalen welk zwembad het best bij jou past. Koop je het verkeerde zwembad, dan gaat dit snel vervelen en zal het zwembad niet meer gebruikt worden. Daarom moet je goed beseffen dat een inbouwzwembad een permanent bouwwerk is dat je niet snel kan afbreken. Denk je dat dit jou kan overkomen, kies dan voor een bovengronds opzetzwembad. Dergelijke zwembaden kan je snel opzetten, afbreken en terug opbergen.
Type ondergrondse zwembaden
Een ondergronds zwembad kan je laten uitvoeren & inbouwen in verschillende types:
Bouwkundige zwembaden ingebouwd
Kunststof zwembaden ingebouwd
Gedeeltelijk ondergronds
Je kan ook opteren om het zwembad gedeeltelijk in te graven. Belangrijk is dat de wand van het zwembad goed bestand is tegen zijdelingse druk. Plaats nooit een houten zwembad ondergronds, daar het hout op termijn gaat rotten. Beter is de plaatsing van een opzetzwembad met metalen wanden. Vraag voldoende informatie bij de leverancier van je zwembad of dit al dan niet ondergronds mag geplaatst worden.
Voor- en nadelen ingebouwde zwembaden
- + langere levensduur
- + betere kwaliteit t.o.v. bovengronds zwembad
- + grotere vrijheid in vorm en model
- + stijging waarde huis
- - permanente plaatsing
- - duurder t.o.v. bovengronds zwembad
Offerte ondergronds zwembad aanleggen