Folie zwembaden of liner zwembaden
Folie zwembaden of liner zwembaden zijn zwembaden waarvan de kuip wordt afgewerkt met een waterdichte PVC-folie of met vloeibare liner.
PVC liner in folie
Foliezwembaden vallen onder de bouwkundige zwembaden. Foliebaden zijn zwembaden waarvan eerst de kuip bekleed wordt met een viltlaag. Daarna wordt de kuip en bodem bekleed wordt met een doek in kunststof of zwembadliner. De liner wordt aan elkaar gelast. Er bestaan ook afwerkboorden met verschillende prints en motieven. Bovendien zijn sommige folies uitgerust met een anti-slip laag.
De basisconstructie van de zwembadkuip kan uit verschillende materialen bestaan zoals:
- Betonnen zwembad: de constructie is op basis van beton, ( gegoten beton, spuitbeton, gemetste betonblokken, polystyreen blokken ) deze wordt bekleed met een zwembadfolie.
- Houten zwembad: de constructie bestaat uit hout, waarin een kunststof folie wordt geplaatst.
- Frame of opzetzwembad: de constructie bestaat uit een metalen frame met staanders en liggers, daarin wordt een liner geplaatst.
De liners kunnen in stukken geplaatst worden ( bouwkundig zwembad ) waarbij de naden worden gelast of ze kunnen uit 1 stuk bestaan ( opzetzwembaden met standaard afmetingen ).
Soorten zwembadliners
- Enkelvoudige PVC liner (dikte 0,75 mm): Deze zwembadliner bestaat uit 1 folielaag.
- Dubbelzijdige PVC liner (1,5 mm): Bestaat uit twee lagen folie met daartussen een net van polyester weefsel.
Tal van kleuren & prints
Het kleur van het zwembad kan je dankzij een liner zelf bepalen. Je kan kiezen tussen een liner met een egaal kleur ( blauw, groen, wit, zwart, grijs, lichtgrijs, zandkleur ) of met een print. Populair zijn de blauwe zwembadliners en de bedrukte liners met mozaïekprint of pareleffect. Je kan ook glasmozaïek laten plaatsen i.p.v. vinyl.
Indien je rond of ovaal zwembad een standaard afmeting heeft dan kan je ook zwembadliners op maat kopen. Deze liners zijn kant-en-klaar en dien je niet zelf meer te lassen. Ze kunnen in 1 stuk geplaatst worden.
Het plaatsen van een liner ( bij vooral grote zwembaden ) laat je het best over aan een vakman. Bij een slechte plaatsing kunnen er plooien en vouwen ontstaan, waardoor scheurvorming kan optreden.
Afwerkboorden worden op de waterlijn geplaatst.
Voordelen zwembadliner
- + grote keuze kleuren & prints
- + kleurvast
- + satijneffect mogelijk
- + snelle installatie
- + makkelijke installatie
- + ook voor de doe-het-zelver
- + niet gevoelig voor veroudering
- + anti-schimmel & anti-bacteriën behandeld
- + chloor en UV-bestending
- + kan ook voor renovatie gebruikt worden
Vloeibare liner
Op sommige plaatsen is het moeilijker om een zwembadfolie te plaatsen. Denk maar bij zwembaden met een speciale vorm ( veel bochten ), of zwembaden met speciale inlooptrappen, onderdelen die geen folie verdragen enz... Daar kan je gebruik maken van een vloeibare liner. Het is een hoogwaardig vloeibaar membraan dat zeer elastisch is en de kuip waterdicht maakt. In de meeste gevallen wordt aangeraden om eerst een primer aan te brengen.
De vloeibare liner wordt manueel aangebracht in verschillende lagen tot een dikte van ongeveer 1,5mm - 2mm. De vloeibare liner is niet geschikt om aan te brengen op HDPE zwembaden en Polypropyleen zwembaden. De liner is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals blauw, groen, grijs en zwart. De vloeibare liner wordt ook gebruikt bij zwembadrenovatie.
Offerte nieuwe zwembad met liner aanleggen Offerte liner vernieuwen / renoveren